Historik

Mer curling åt folket

Den 17:e mars 2005 satt två män på läktaren i Sundbybergs curlinghall och stirrade på var sin dataskärm. Den ena pratade konstant medan den andre övervakade tre kameror. Runtomkring satt ett tjugotal i publiken och försökte koncentrera sig på de första matcherna i herr-SM:s trippelknock samtidigt som de sneglade oförstående på de två männen.
 
Det var LiveChannels premiärsändning ut på internet som gick av stapeln. Tekniken bestod av hoplånade videokameror, datorer och sladdar överblivna från kommentatorns stereoanläggning. Berth Brandell skötte tekniken, Andreas Skoglund kommenterade.  Det gick inte en hel match utan kameror som hängde sig och internetuppkopplingar som inte fungerade. Och hur skulle man få tittarna att förstå att de kunde höra både ljud från hallen och kommentatorer om de bara pluggade in ett par hörlurar bak på sin dator? Så var det då.

Under de första åren sändes curling. Bara curling. Sändningarna pågick från att första stenen sattes på morgonen fram till den sista stenen hade stannat 16 timmar senare. Kommentatorer och tekniker jobbade konstant och välvilliga arrangörer bar in mackor och kaffe så att blodsockret skulle hållas uppe ett par timmar till. Curling-Sverige stöttade eldsjälarna, både genom stora ansträngningar när tävlingar arrangerades och genom att privatpersoner betalade in ett medlemsskap för att cirkusen skulle hållas igång. Curlingkanalen var LiveChannels varumärke. Under sina första år var det den kanal som sände ut i särklass mest sport på nätet. Det hade inte hänt om inte folkrörelsen hade stöttat dem.

Tio år senare är arbetet lika hårt, men både tekniken och konkurrensen har blivit tuffare. Ta dessa exempel:

–       När Curlingkanalen startade var det ingen som visste vad HD-kvalitet var, inte ens för traditionell TV. Nu är det ett grundläggande krav.

–       När YouTube hade sitt första klipp på nätet hade Curlingkanalen två månader tidigare gjort sina första sändningar.

–       När SVT Play lanserade sin första sajt i december 2006 var Curlingkanalen inne på sitt andra år.

–       Kanadas motsvarighet CurlTV.com startade också 2005, men tvingades lägga ned sin verksamhet 2011.

Idag kan du se direktsänd sport på YouTube, Viasatsport, Eurosport player med flera. Curlingkanalen är en liten droppe i en ocean av mediabrus. Detta gör att du som tittare kan se vad du vill, när du vill.

Curlingkanalen drivs av LiveChannel AB, vilken i sin tur ägs av Mikael Hasselborg, Jon Melin och Berth Brandell. Idag har bolaget förmånen att ha tre anställda som reser runt jorden och producerar curling.

LiveChannel satsar hela tiden på ny utrustning för att hänga med i den galopperande teknikutveckling som råder. Tittarnas krav ökar på kvalitet, både vad gäller bild, grafik, och kommentatorer. Den utrustning som 2005 rymdes i bakluckan på en lånad Saab är idag ersatt med TV-mässiga videomixrar, kameror och framförallt kompetent personal. Möjligheten att sprida curlingsporten vidare, både i Sverige och internationellt driver fortfarande bolaget framåt. Devisen som sattes 2005 ljuder fortfarande i bakhuvudet hos de aktiva: ”Mer curling åt folket”.